Верховний Суд України став на бік банку в історії про виселення мешканців з квартири, яка була куплена в кредит і передана в іпотеку. При розгляді справи № 6-455цс15 Суд дійшов висновку, що обов'язок іпотекодержателя (в даному випадку банку) письмово попередити мешканців про необхідність виселення з квартири не поширюється на випадки, коли суд вже фактично взявся за спір.

Законодавча норма про те, що іпотекодержатель або новий власник повинен надати мешканцям письмову вимогу про добровільне звільнення приміщення, на виконання якого мешканцям дається 1 місяць, поширюється тільки на позасудові договірні відносини.

Задоволення позову про виселення з переданого в іпотеку житла не залежить від дотримання банком вимог частини 2 ст. 40 Закону "Про іпотеку". Відповідне рішення може бути прийнято судом (за заявою банку) одночасно з прийняттям рішення про звернення примусового стягнення на житло.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав