ЗСУ 3 лютого 2016 року розглянув справу № 6-1449цс15 про звернення стягнення на предмет іпотеки. Під час розгляду була сформована наступна правова позиція.

Частиною першою статті 40 Закону "Про іпотеку" передбачено, що звернення стягнення на передані в іпотеку житловий будинок або житлове приміщення є підставою для виселення всіх мешканців, за винятком наймачів та членів їх сімей. Виселення проводиться в порядку, встановленому законом. Нормою, що встановлює порядок виселення із займаного житлового приміщення, є стаття 109 РК УРСР, в частині першій якої передбачені підстави виселення.

За змістом частини другої статті 40 Закону "Про іпотеку" та частини третьої статті 109 РК УРСР після прийняття рішення про звернення стягнення на передані в іпотеку житловий будинок або житлове приміщення шляхом позасудового врегулювання на підставі договору всі мешканці зобов'язані на письмову вимогу іпотекодержателя або нового власника добровільно звільнити житловий будинок або житлове приміщення. Якщо жителі не звільняють житловий будинок або житлове приміщення у встановлений або інший узгоджений сторонами термін добровільно, їх примусове виселення здійснюється на підставі рішення суду.

 

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав