У лютому 2018 року в ЗМІ та соціальних мережах піднялася паніка на тему, так званих, поправок Лозового до Кримінально-процесуального кодексу України. Йдеться про зміни, які стосувалися поховання померлих людей.

Загальне обурення викликав пункт 1 ст. 242, який зобов'язує слідчого/прокурора звернутися з клопотанням на проведення експертизи в разі смерті. Після цього українці вирішили, що тепер, щоб поховати людину (навіть померлу своєю смертю) потрібно буде звертатися до суду. Українські ЗМІ підхопили цю хвилю і почали публікувати новини про те, що тіла до рішення суду доведеться зберігати вдома (аж до декількох тижнів).

Через таку роздуту паніку варто внести ясність у це питання. Після 15 березня (з дати набуття чинності нових змін) судово-медичну експертизу призначатиме слідчий суддя, АЛЕ тільки в рамках кримінального провадження. Тобто, у випадках насильницької смерті і тільки після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення.

Таким чином, зміни стосуються тільки випадків насильницької або такої, що настала за підозрілих обставин смерті. Якщо ж смерть була природною, експертиза не призначається, а отже - не потрібен і дозвіл суду на її проведення. Потрібно зауважити, що досі правду дізналися не всі громадяни України. І в ЗМІ тепер з'являються новини про те, що в моргах закінчилися місця для небіжчиків. Сподіваємося, що скоро істину зрозуміють і інші, і більше не будуть з'являтися такі фейкові новини, що розбурхують всю країну.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав