Міграційна служба України розробила план поступової заміни паспортів громадянина України на ID-картки нового зразка. Поступова заміна паспортів-книжок на нові ID-картки відбуватиметься протягом найближчих 5 років.

З 1 січня 2016 року міграційна служба почне впровадження нової національної системи ідентифікації громадян на основі електронної бази даних і видачу нових паспортів громадянина України у формі пластикової картки.

На першому етапі пластикові ID-картки видаватимуть безкоштовно особам після досягнення 14 років. Крім того, буде запропоновано оформлення нових паспортів-карток громадянам, які звертатимуться до підрозділів міграційної служби із заявами про відновлення втрачених документів, а також про оформлення та видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Обов 'язкової заміни паспорта-книжечки на пластикову ID-картку не буде.

Також передбачено поступову передачу функцій з прийому громадян та видачі документів до центрів надання адміністративних послуг. Але на першому етапі ЦНАП і підрозділи міграційної служби будуть приймати громадян паралельно через різний ступінь готовності ЦНАП виконувати ці функції, так як очікується істотне зростання попиту на нові документи в перший рік.

У новому паспорті не буде інформації про укладення шлюбу та реєстрацію місця проживання. Для підтвердження місця проживання, міграційна служба буде безкоштовно видавати громадянам відповідні витяги з реєстру. З розвитком електронного урядування та сфери надання адміністративних послуг, через деякий час таке підтвердження не буде необхідним ні при зверненні до органів влади, ні для банківських установ.

Головними достоїнствами нового паспорта є захищеність від підробки і можливість надалі отримувати більшість адміністративних послуг через Інтернет без необхідності стояти в черзі.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав