Згідно з постановою Кабміну, з 8 листопада в Україні вводиться порядок перевірки COVID-сертифікатів у громадських місцях (у парках, на вулицях, у кафе, громадському транспорті) з визначенням їх автентичності.

Вимагати COVID-сертифікати можуть тільки поліцейські або представники створених груп контролю, куди входять патрульні, санітарні лікарі, працівники Держспоживслужби та Муніципальної охорони. Вони оснащені боді-камерами і планшетами з додатком, яким покаже достовірність сертифіката.

При собі потрібно мати не тільки сертифікат про вакцинацію, а й документ, що засвідчує особу. Всі ці перевірки проводяться на законодавчому рівні, запевняють у поліції.

Зазначимо, що у разі виявлення помилкового сертифіката про вакцинацію особі загрожує штраф до 850 грн або обмеження волі на строк до 2 років.

За виготовлення та розповсюдження підроблених документів про вакцинацію правопорушники можуть розраховувати на штраф у розмірі 17 тис. грн або позбавлення волі на строк до 5 років.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав