Постановою Правління Нацбанку від 7 червня № 342  "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України" банкам підвищено максимальну суму продажу готівкової інвалюти та банківських металів з 6 тис. до 12 тис. грн в еквіваленті.

Крім того обмеження за сумою операції з продажу банківських металів тепер не передбачено на монети, виготовлені з дорогоцінних металів (у тому числі інвестиційні монети України).

Також пом'якшено вимоги обов'язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб - з 75% до 65%. Очікується, що це позитивно вплине на діяльність підприємств-експортерів.

Переглянуті й обмеження на обсяг видачі готівки з рахунків - тепер клієнти банків можуть знімати з рахунків готівку в інвалюті та банківських металах на суму до 100 тис. грн на добу (замість 50 тис. грн на добу).

Також повністю знято обмеження на обсяг видачі готівки в нацвалюті, які досі становили 500 тис. грн на добу.

Крім того, з метою поліпшення інвестиційного клімату вирішено дозволити репатріацію дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам за 2014-2015 рр. Повернути такі дивіденди за кордон зможуть емітенти корпоративних прав та акцій, за якими виплачуються дивіденди, або депозитарна установа, що обслуговує рахунок у цінних паперах іноземного інвестора, або безпосередньо іноземний інвестор. Для повернення за кордон дивідендів одна особа може вибрати 1 уповноважений банк.

Протягом календарного місяця особа може повернути за кордон дивіденди тільки в межах загальної суми, що не перевищує більшого з двох таких граничних значень: 1 млн дол. США (в еквіваленті) або 10% від загального обсягу дивідендів, що підлягають поверненню за кордон такою особою. Якщо ці 10% становлять більше 5 млн дол. США (в еквіваленті), то максимальна сума репатріації дивідендів протягом календарного місяця не може перевищувати 5 млн дол. США (в еквіваленті).

Надалі НБУ планує дозволити репатріацію дивідендів за попередні роки (до 2014), а також за 2016 рік.

Зміни, передбачені постановою № 342, набрали чинності сьогодні, 9 червня, та діють до 14 вересня 2016 року включно. Крім змін щодо репатріації дивідендів - вони набирають чинності 13 червня 2016 року.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав