На підставі рішення Печерського районного суду Києва Офіс генерального прокурора почав кримінальне провадження за фактом державної зради народного депутата, голови комітету ПЕК Верховної Ради Андрія Геруса, екс-міністра енергетики Олексія Оржеля і члена НКРЕКП Дмитра Коваленка. Про це йдеться у виписці з реєстру досудових розслідувань.


Розслідування розпочато за фактом можливої державної зради за попередньою змовою нардепа Андрія Геруса, екс-міністра Олексія Оржеля і члена НКРЕКП Дмитра Коваленка, яка призвела до заподіяння шкоди економічній безпеці України в ухваленні рішення про скасування обмежень на імпорт електроенергії з Російської Федерації.


Раніше Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ порушити справу за заявою Олега Ляшка про вчинення Герусом дій, які завдали значної шкоди держбюджету і вітчизняним енергокомпаніям.

У червні 2020 року вже Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо зловживань на ринку електроенергії, корупційних схем в енергогалузі та відкриття імпорту струму з Росії.


Нагадаємо, раніше повідомлялося, що пролобійована у вересні Андрієм Герусом поправка до закону дозволила почати імпорт електроенергії з Росії. Вона була внесена з порушенням регламентних нір. Імпорт на думку експертів, а також Міненерго призвів до кризи галузі і накопичення багатомільярдних збитків держкомпаніями.
Через кризу імпорт був обмежений, але 2 липня 2020 р. Андрій Герус виніс на голосування парламентського комітету з енергетики законопроект № 3657-1, яким планується внести правки в закон і відновити імпорт з країн СНД, зокрема Росії.


Проект підтримали 11 депутатів: від фракції "Слуга народу" Андрій Жупанін (автор законопроекту), Андрій Герус, Олег Семінський, Дмитро Вяхір, Євген Пивоваров, Сергій Нагорняк, Анатолій Костюх, а також Юрій Шаповалов, Ганна Скороход (депгрупа "За майбутнє"), Максим Єфімов (депг

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав