Вже двічі цього року комети, яких чекали спостерігачі, йшли з Сонячної системи не попрощавшись і не здавшись. Але C/2020 F3 проявила-таки "хвостату" великодушність землянам.

C/2020 F3 (NEOWISE) була помічена і відкрита 27 березня інфрачервоним космічним телескопом NEOWISE. 3 липня вона перебувала на мінімальній відстані від Сонця - 45 млн км. Тепер вона віддаляється від зірки, і її можна не тільки спостерігати на передсвітньому небосхилі, а й сфотографувати.


На початку липня в північній півкулі в середніх широтах C/2020 F3 (NEOWISE) видно в ранкові години низько над північно-східним горизонтом. До 13 липня її шлях проходить сузір 'ям Возничого, а після вона перекочує в сузір' я Рисі. 17 липня комета опиниться серед зірок Великої Ведмедиці.

Приціл бінокля або телескопа потрібно тримати невисоко над горизонтом у північній частині неба. З 10 по 20 липня комета буде видно всю ніч, а після - ввечері і в першу половину ночі.

У біноклі і малі телескопи (діаметр до 100 мм) C/2020 F3 (NEOWISE) бачиться як зоряне псевдоядро з невеликим широким хвостом. У середні та великі телескопи (діаметр 100-300 мм) можна буде помітити структуру хвоста - він вже проглядається в довжину на цілий диск Місяця. Всього за 20-30 хвилин спостережень можна помітити, як комета переміщується на тлі зірок.

Втім, володарі хорошого зору можуть спробувати знайти комету неозброєним оком. Перешкодити такому експерименту може тільки сутінкове небо, але оскільки комета видна і вночі, шанси на успіх підвищуються.

Комета пройшла перигелій і зараз віддаляється від Сонця. Найближчими днями її блиск повинен почати слабшати. Яскравість її буде падати зі швидкістю приблизно 1,3 зоряні величини за тиждень. Хоча на мінімальній відстані від Землі (103,52 млн км) C/2020 F3 (NEOWISE) пройде 23 липня. До цього часу ночі стануть темнішими.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав