З 6 жовтня набув чинності Закон № 597-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції".

Так, цим законом Закон "Про дорожній рух" доповнено статтею 34-1, якою регулюється питання надання інформації про зареєстровані транспортні засоби з Єдиного державного реєстру.

Встановлено, що інформація про зареєстровані транспортні засоби та їх власників, що міститься в Єдиному державному реєстрі, утримувачем якого є Державтоінспекція Міністерства внутрішніх справ України, є відкритою і загальнодоступною.

Для фізичних та юридичних осіб інформація з Єдиного державного реєстру надається шляхом пошуку за суб 'єктами (власниками ТЗ):

- в електронній формі через офіційний сайт органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації та обліку транспортних засобів, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням ЕЦП або іншого альтернативного засобу ідентифікації особи;

- у паперовій формі шляхом подання заяви особисто або надсилання її поштою органам Державтоінспекції МВС.

За запитом посадових осіб органів держвлади, місцевого самоврядування, судів, ВОД, органів прокуратури, органів СБУ, адвокатів, нотаріусів інформація у зв 'язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законом, надається за суб' єктом (власником) або державним номерним знаком, у письмовій або в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Єдиного державного реєстру, за умови ідентифікації за допомогою

Власнику або іншому правовласнику за його запитом нададуть інформацію про осіб, які отримали відомості про зареєстроване ТЗ, яке йому належить.

У новій статті зазначено, що порядок доступу до реєстру ТЗ встановлюється Кабміном. А відповідно до Закону, Кабмін має 1 місяць відсьогодні на приведення своїх нормативних актів у відповідність.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав