Відповідно до частини 3 статті 166 Сімейного кодексу України суд при задоволенні позову про позбавлення батьківських прав одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину навіть у разі якщо позивач або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав.

На практиці це не завжди на руку позивачу, оскільки недобросовісний батько натомість на необжалування рішення про позбавлення батьківських прав, ставлять умовою відмову від аліментів позивачем.

На нашій практиці деякі судді виносили додаткові постанови про стягнення аліментів у справах про позбавлення батьківських прав. Але ми, досвідчені адвокати, знаємо як використовувати це на користь свого клієнта.

Також другим нововведенням стало обов'язковість з'ясування думки дитини на тему позбавлення батьківських прав щодо цієї дитини, незалежно від віку. Хоча раніше встановлення думки дитини було обов'язковим з 10 років.

Так постановою Касаційного цивільного суду Верховного Суду у справі № 214/1048/15-ц визначено наступне:

"У статті 12 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року встановлено, що держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати свої власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що зачіпають дитину, причому поглядам дитини приділяється належна увага відповідно до віку і зрілості. З цією метою дитині, зокрема, надається можливість бути заслуханою під час будь-якого судового або адміністративного розгляду, що зачіпає дитину, безпосередньо або через представника, або відповідний орган у порядку, передбаченому процесуальними нормами національного законодавства.


Тлумачення частини другої статті 171 СК України свідчить, що вона закріплює випадки, коли думка дитини має бути вислухана обов'язково. До таких випадків належать: вирішення спору між батьками, іншими особами щодо його виховання (стаття 159СК України); вирішення спору між батьками, іншими особами за його місцем проживання (стаття 161 СК України); вирішення спору про позбавлення батьківських прав (стаття 164СК України); вирішення спору про відновлення батьківських прав (стаття 169 СКУкраїни); вирішення спору з управління його майном (стаття 177 СК України) ".

Таким чином, дитина, яка може висловити свою думку, повинна бути вислухана при вирішенні суперечок і має право брати активну участь у вирішенні своєї долі.


Співробітники Компанії "Адвокат Ящук і партнери", не тільки в курсі всіх законодавчих нововведень, але вже зараз успішно застосовують ці знання на користь свого Клієнта.


У нас безліч виграних справ з питань позбавлення батьківських прав.


Запис на консультацію за телефоном: (063) 374-43-13


Детальніше  про процедуру позбавлення батьківських прав.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав